زهرا ذوالفقاری:ماه مبارک رمضان ماه پرهیزها و تقوی پیشگی است که مقدمه متقی شدن، پرهیز از بسیاری از گناهان و برخی زشتیهای اخلاقی است، از همین رو این ماه میتواند فرصت مناسبی برای ترویج فرهنگ شهروندی و اخلاق شهروندی باشد.
در ماه رمضان غیر از امساک از خوراکیها و آشامیدنیها، روزهداران از بسیاری از مسائل اجتماعی و اخلاقی ناپسند نیز دوری میکنند، سعی میکنند، حق یکدیگر را زیرپا نگذارند، بیشتر هوای همنوعان را دارند، در رعایت حقوق افراد نهایت تلاش خود را میکنند، دروغ نمیگویند و هزاران رفتار را به حرمت این ماه کنار میگذارند، از همین رو ماه رمضان فرصت بسیار مناسبی برای ترویج اخلاق و فرهنگ شهروندی است.
*امروزه شهرنشینی با روند فزایندهای روبرو است، رشد و گسترش افسار گسیخته زندگی شهری در سایه فراوانی جمعیت شهرنشین و مهاجرت به شهر موجب شده تا امروزه شهروندان در نقاط مختلف با مسائل و رفتارها و ناهنجاریهای مختلف مواجه باشند.
اکثر این رفتارها و مشکلات ناشی از عدم رعایت اخلاق و فرهنگ شهروندی است که اگر اصول و اخلاق شهروندی رعایت میشد این مشکلات فرهنگی و اجتماعی به وجود نمیآمد و رفع بخش قابل توجهی از آنها در سایه ترویج فرهنگ زندگی شهرنشینی میسر است.
*در ماه مبارک رمضان، مساجد و حسینیهها مملو از روزهدارانی است که برای نماز، شرکت در جلسات قرآن و احکام حضور مییابند، ماه رمضان که ماه فراگیری اخلاق است و میتوان در مساجد و کلاسهای قرآنی و احکام در کنار آموزش این مسائل اخلاق شهروندی و فرهنگ شهروندی را نیز ترویج داد.
آنچه که در بیشتر جلسات ماه رمضان مطرح میشود، اخلاق و معنویات است، و این نکته مهمی است که رهبر انقلاب نیز در بیانیه گام دوم بدان تأکید کردند، به واقع اخلاق جزء مهمی از فرهنگ شهروندی است.
*روحانیان و مبلغان دینی که در ماه رمضان پای منبرها میروند یا کلاسهای احکام و قرآن دارند میتوانند در این ماه مروجی برای ترویج فرهنگ و اخلاق شهروندی باشند.
یکی از بانوان مبلغ که در ماه مبارک رمضان اقدام به برگزاری کلاس قرآن و احکام برای بانوان در یکی از مساجد دارد، به خبرنگار هگمتانه در این خصوص گفت: آموزشها باید طبق مسائل روز باشد و یکی از نکات مهمی که در کلاسهای اخلاق مطرح میشود میتواند در خصوص فرهنگ شهروندی باشد.
نجمه شفایی در ادامه با بیان اینکه در ماه رمضان بانوان بسیاری در کلاسها شرکت میکنند، تصریح کرد: آموزش مسائل شهروندی مربوط به بانوان به طور مثال صرفهجویی در مصرف آب، تفکیک زباله، فرهنگ آپارتمان نشینی و.. میتواند در این جلسات بیان شود.
یکی از روحانیان نیز در این خصوص ابراز کرد: فرهنگ شهروندی امر مهمی است که باید مبلغان دینی و روحانیان با بهرهگیری از ظرفیت تریبون مساجد در راستای تحقق آن همت گمارند.
حجت الاسلام شفاهی تصریح کرد: مرور تاریخچه مساجد و نقش فرهنگی و اجتماعی آنها پس از پیروزی انقلاب اسلامی، حکایت از آن دارد که این اماکن، همواره بهعنوان پایگاه انقلاب اسلامی و تحکیم و تثبیت نظام جمهوری اسلامی و در دوران دفاعمقدس مطرح بوده و این پایگاههای دینی و اجتماعی نقش بیبدیلی در جامعه دارند. تجربه ثابت کرده مساجد به عنوان مکانی معنوی میتوانند پایگاه مهمی برای ترویج اخلاق شهروندی باشد.
*حال که در ماه مبارک «رمضان» قرار داریم، با افزایش حضور شهروندان در مساجد، میتوانیم از این فرصت با یک برنامهریزی دقیق در جهت ترویج فرهنگ شهروندی بهرهمند شویم.
یکی از شهروندان نیز در این رابطه گفت: در واقع ماه مبارک رمضان فرصت خوبی است تا با بهرهگیری از حضور پرشور جوانان و نوجوانان و دیگر شهروندان در مساجد نسبت به ترویج فرهنگ شهروندی، انتقال آموزههای دینی در این رابطه به مخاطبان و فراهم کردن بستر کاهش آسیبهای اجتماعی در جامعه اقدام کنیم.
زهرا گوهری تأکید کرد: نقش برجسته روحانیان در مساجد در ترویج اخلاق و حقوق شهروندی برکسی پوشیده نیست و در این ماه مردم زمینه زیادی را برای قبول سخنان دارند.
ماه مبارک رمضان، ماه دوری از زشتیها و رویآوردن به خوبیهاست، و همین زمینه ساز ترویج فرهنگ شهروندی در جامعه است، امید میرود، مبلغان و روحانیان در سخنرانی خود این مهم را نیز مورد توجه قرار دهند.